Het Park

De trots van Parkflat Nieuw Beerschoten is natuurlijk het park. We spreken dan ook niet voor niets van Parkflat Nieuw Beerschoten.
Door de gunstige ligging in het overgangsgebied van zand- naar kleigrond is het drie hectare grote park bijzonder geschikt voor een gevarieerde aanleg van: vele boomsoorten, waterpartijen en kleurige bloemperken. Dit alles maakt het park tot een fraaie omlijsting van de woonomgeving.
Het park is rond 1920 aangelegd. Dat houdt in dat de bomen in het park al behoorlijk oud zijn, zeker gezien het feit dat veel exemplaren indertijd geplant zijn als volwassen bomen. In die tijd was het de gewoonte om in een park niet alleen inheemse maar (vooral) ook exotische bomen te plaatsen. De enorme metasequoia, de acacia's, de Japanse honingboom, de vaantjesbomen en de tulpenboom zijn hiervan enkele voorbeelden.
Een gedeelte van het park is ontworpen in de Franse stijl: vanuit de villa is een middenas gemaakt die symmetrisch ingedeelde vlakken doorsnijdt. De paden zijn loodrecht en evenwijdig aan die middenas of staan er haaks op.

Het grootste deel van het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Hier geen rechte lijnen en strakke vormen maar juist zoveel mogelijk een nabootsing van de natuur met hoogteverschillen, golvende lijnen en de paden, borders en waterpartijen. Een slingerende serpentinevijver met boogbruggetjes omzoomt dit gedeelte van het park. Beeldbepalend hierbij is een enorme treurbeuk aan de vijverrand. Heel bijzonder en fraai is de Japans tuin, een oase van rust en schoonheid. In de tuin is een prieel geplaatst van waaruit men een schitterend overzicht heeft over het geheel.
Naast de villa is een weide aangelegd met wilde bloemen, die doorsneden wordt door een pad langs het water. In de late lente springen de felle kleuren van de grote groepen uitbundig bloeiende rododendrons in het oog. Er staan talloze soorten en variateiten in veel in veel verschillende kleuren. In de zomer is het extra genieten van de vele vlinders die er foerageren.
Door het gehele park lopen paden die uitnodigen tot een wandeling om te genieten van wat er groeit en bloeit. Op de mooiste plekken zijn bankjes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel bewoners van Nieuw Beerschoten hier tijdens hun wandeling graag en vaak gebruik van maken.

header